Wat yoga is voor mij…

Yoga is zo puur. Het is naar binnen gaan, alleen zijn met jezelf. Jezelf leren kennen, je grenzen opzoeken maar niet overschrijden, dus naar jezelf luisteren en voelen. Iedereen zou yoga in het dagelijks leven moeten integreren. Het zorgt voor kracht en flexibiliteit van lichaam én geest en voedt de ziel. De definitie van het het woord Yoga in het Sanskriet is eenwording. Eenwording van lichaam, geest en ziel. Je brengt alles in balans en balans is de sleutel naar een goede gezondheid.

“Extremes are easy, strive for balance”

– Colin Wright

Yoga kan in het begin uitdagend zijn, maar je zult er al heel snel in vorderen. Yoga gééft alleen maar; flexibiliteit, stabiliteit, helderheid, kracht, focus, energie, dankbaarheid en heel veel liefde. Ook werkt het zeer ontgiftend. Door houdingen (asana’s) aan te nemen en je lichaam te draaien wring je als het ware je organen uit. Je stimuleert ze om aan het werk te gaan en de gifstoffen vrij te laten. Hierdoor worden ook je organen flexibel. Zie het als een interne massage. Door een diepe in- en vervolgens uitademing ontdoe je jezelf van gifstoffen.

“Ik geniet zelfs van de regen op mijn huid.”

Bewust ademen brengt je naar het nu. Even uit je hoofd en in je lichaam waar we normaal gesproken bijna nooit aan toe komen. Ik kan me herinneren dat het me ooit op een vakantie aan het zwembad ineens opviel dat ik aan niets dacht en ik het nu leefde. Dat was erg zeldzaam voor mij. Yoga en meditatie hebben er voor gezorgd dat ik vaker híer ben en het echt ervaar. Ik geniet van geuren, indrukken, een lach van een vreemde, een mooie omgeving en zelfs van de regen op mijn huid.

En het mooiste… Je hebt er alleen een yogamat voor nodig en de moed om jezelf te leren kennen…